Amazfit Stratos

Amazfit Stratos: dit multifunctionele sporthorloge aapt Garmin Fenix na

De Amazfit Stratos is de nieuwste smartwatch van Huami, een dochterbedrijf van Xiaomi. Eerder gooiden ze al hoge ogen met de Amazfit Bip, die sterk op de Apple Watch lijkt. Deze keer lijken ze de inspiratie vooral bij Garmin te hebben gezocht, met name de wat compactere modellen zoals de Vivoactive 3. Amazfit Stratos is dan ook totaal anders en heeft een heel andere doelgroep: mensen die meerdere sporten doen. Je kunt er 12 verschillende sporten mee uitvoeren, waaronder zwemmen, fietsen, voetbal, tennis, hardlopen en uiteraard ook triathlon. Vooral voor voetbal en tennis voegt dit horloge echt iets nieuws toe, want daarvoor kon je tot nu toe het beste een aparte sensor aanschaffen (bijvoorbeeld die van Zepp).

Amazfit Stratos

Opvallend is dat dit sporthorloge nou juist in samenwerking met Zepp Labs is ontwikkeld. Ook werkte Firstbeat eraan mee, een bedrijf dat hartslag-analyses uitvoert. Dit zorgt ervoor dat de Stratos ook VO2 Max kan inschatten en dat je nieuwe trainingsfuncties krijgt die je ook op de duurdere Garmin’s vindt. Je ziet bijvoorbeeld het trainingseffect, de hersteltijd en de trainingsbelasting. Bij trainingseffect zie je hoe bepaalde oefeningen je fitheid of vaardigheden hebben verbeterd. De hersteltijd geeft aan hoeveel rust je moet nemen voordat je weer mag sporten en de trainingsbelasting is de totale impact van je workouts, verspreid over de hele week. De Stratos was al eerder in China verschenen en is nu ook daarbuiten verkrijgbaar.

Amazfit Stratos

Voor 200 dollar krijg je een horloge met behuizing van koolstofvezel, met een keramische ring rondom het scherm, dat is afgedekt met 2,5D Corning Gorilla-glas. Het 1,34 inch scherm heeft een resolutie van 320 x 300 en staat altijd aan. Huami heeft gekozen voor een LCD-scherm (dus geen OLED) om de kosten te drukken. Aan de zijkant zitten drie knoppen van staal. Je kunt tot 5 atmosfeer in het water duiken, tot op een diepte van 50 meter.

Amazfit Stratos knoppen

Een poor man’s Garmin Fenix 5

Tijdens het sporten kies je uit 12 activiteiten. Daarnaast meet de Stratos je dagelijkse stappen en slaap. Wat de sensoren betreft heb je een optische hartslagmeter tot je beschikking, plus een barometer voor de hoogteverschillen. Dat laatste kan handig zijn voor activiteiten zoals bergbeklimmen. Met de ingebouwde GPS- en GLONASS-chip vind je ook zonder smartphone op zak de weg naar huis terug.

Amazfit Stratos knoppen

De Stratos draait op een eigen besturingssysteem met notificaties, waarmee je e-mails, tekstberichten, telefoontjes en dergelijke kunt zien. Reken er alleen niet te veel op dat je ook apps van derden kunt installeren. Je hebt 4GB opslag tot je beschikking voor muziek. De batterij gaat een week mee bij normaal gebruik. Heb je GPS nodig, dan zul je wat vaker moeten opladen. Eigenlijk is dit een sporthorloge voor mensen die de Garmin Fenix 5 willen hebben, maar daar het geld niet voor over hebben. Voor 200 dollar ben je in ieder geval een stuk goedkoper uit.