Amazfit Bip smartwatch

Amazfit Bip is een goedkope kloon van de Apple Watch

Xiaomi is een merk geworden om rekening mee te houden als het om wearables gaat. De Chinese fabrikant maakt fitnessarmbanden voor een schijntje, vaak met ingebouwde hartslagmeter. Xiaomi zorgt dat je voor een dubbeltje op de eerste rang kunt zitten. Het werkt niet zo goed als de duurdere merken, maar goed genoeg voor 80% van de mensen. Zoek je liever een smartwatch, dan heeft Xiaomi nu ook iets leuks: via het dochtermerk Huami brengen ze de Amazfit Bip uit. Die lijkt sprekend op een Apple Watch, maar kost slechts $99.

Eerder bracht het bedrijf al de Amazfit Sports Smartwatch 2 en 2S uit, opvolgers van de Amazfit Pace. Het is dus zeker niet het eerste sporthorloge dat onder de naam Amazfit op de markt komt, maar tot nu toe waren ze alleen verkrijgbaar in China. Daar komt bij de Amazfit Bip verandering in. Dit horloge zal ook op het westelijk halfrond te koop zijn. De zwarte uitvoering kost $99 en is per direct verkrijgbaar. De overige drie kleuren verschijnen eind maart. Je kunt kiezen uit wit, groen en rood.

Amazfit Bip: goedkope smartwatch

Er zijn een paar opvallende verschillen ten opzichte van het origineel, de Apple Watch. Ten eerste natuurlijk het prijskaartje, maar ook de batterijduur. Het klokje gaat een maand mee op een batterij. Ook uitzonderlijk: het scherm staat altijd aan. Hoe kan dat, terwijl je de Apple Watch toch wel om de twee dagen moet opladen?

Amazfit Bip smartwatch

Dat heeft er vooral mee te maken dat je op de Amazfit Bip geen apps kunt installeren. Het is dus eigenlijk een veredelde fitnesstracker, die niet veel meer kan dan notificaties van je telefoon doorgeven. Je krijgt een melding bij binnenkomende telefoontjes, berichten en e-mails. Dit kun je instellen via de bijbehorende Mi Fit-app. Je kunt ook hartslagzones mee instellen. De Bip meet stappen, snelheid, staplengte en tempo. Als je sommige functies uitschakelt gaat de batterij zelfs 45 dagen mee.

Amazfit Bip smartwatch met fiets

Amazfit Bip: alles zit erop, behalve apps

Het horloge weegt 31 gram, heeft een hartslagmeter, een GPS/GLONASS-sensor om je afgelegde route te meten en een 3-assige versnellingsmeter voor het detecteren van beweging. Er zit een barometer in om hoogteverschillen te meten en een geomagnetische sensor die dienst doet als kompas. Met een IP68 rating kun je ermee douchen, maar in het zwembad kun je het horloge beter in het kleedhokje laten liggen. Nog meer technische specs: er zit een 1,28-inch kleurenscherm in met een resolutie van 176 x 176 pixels. Dit scherm is krasbestendig gemaakt met 2,5D Corning Gorilla Glass 3. De bandjes zijn bevestigd met een normale 20mm-aansluiting, zodat je makkelijk van stijl kunt wisselen. Er zit Bluetooth 4.0 LE in en je kunt het koppelen met een Android-smartphone of iPhone.

Je kunt er je dagelijkse beweging en je sportactiviteiten mee meten, maar ook je slaap. Kortom: een erg complete smartwatch voor als je iets zoekt dat op de Apple Watch lijkt, maar als je het jezelf niet gunt om er eentje te kopen. Hier te krijgen.