iconen-30-30

Fithacking Fitmaand, dag 7: maak zelf trainingsplannen met 30/30

fithacking-januari-fitmaand
Soms kom je apps tegen die eigenlijk prima als fitness-app te gebruiken zijn, ook al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen. Daarom aandacht voor 30/30, een app waarmee je heel gemakkelijk een trainingsschema kunt maken. Zet alle activiteiten achter elkaar en geef aan hoe lang ze moeten duren, bijvoorbeeld 30 seconden of 10 minuten en start de tijd. 30/30 geeft vanzelf aan wanneer je aan de volgende activiteit moet beginnen. Hoe handig dat is, zie je hieronder.

30/30 is eigenlijk een takenlijst

Eigenlijk is de app 30/30 bedoeld als een todo-app en dat is ook hoe ik ‘m al een tijdlang gebruik. Ik heb een lijstje gemaakt van taken die ik elke ochtend moet uitvoeren en omdat dat vervelende klusjes zijn waarbij je makkelijk iets vergeet, laat ik me dicteren door 30/30. De app waarschuwt dat ik 10 minuten e-mail moet lezen, daarna 10 minuten nieuws checken, 2 minuten MyFitnessPal invoeren, 2 minuten om de app Nuzzel te checken, 5 minuten om Facebook te checken, 5 minuten om Twitter te checken, 1 minuut om in Fitmo te kijken of er nog nieuwe oefeningen zijn en ga zo maar door. Het zijn allemaal taken die ‘even’ moeten of taken waar je ongemerkt veel tijd aan kwijt bent. Normaal verspreid ik die taken over de hele ochtend en denk ik steeds: “Ben ik nog iets vergeten?” maar door even het verstand op nul te zetten en een halfuurtje 30/30 te gebruiken, kan ik meteen alles aftikken en de rest van de ochtend productief zijn zonder te hoeven nadenken of ik misschien een berichtje op Twitter heb gemist.

30-30-oefening 30-30-pauze

30/30 als fitnesstool

Maar met de app 30/30 kun je veel meer. Het handige is namelijk dat de app steeds een cyclus doorloopt: als je klaar bent met de laatste taak begint 30/30 gewoon weer bovenaan de lijst. Dat maakt ‘m ideaal als je meermaals een rijtje oefeningen wilt doen. Een voorbeeld: je wilt afwisselend 30 seconden push-ups en 30 seconden squats doen, met tussendoor 10 seconden rust. Met 30/30 is dat makkelijk te doen en je hebt daarbij veel meer vrijheid dan bij gespecialiseerde sportapps. Vul gewoon in wat je wilt doen, hoe lang het moet duren (tussen de 1 seconde en 99 uur) en start de teller.

30-30-icoontjes 30-30-instellingen

Bovenin het scherm zie je de tijd wegtikken. Je kunt de lijst met items natuurlijk zo lang maken als je zelf wilt. Wil je een bepaald item helemaal uit het lijstje halen, dan vink je het af of druk je op het prullenbak-icoon. Heb je een paar seconden of paar minuten langer nodig, dan vind je daarvoor de benodigde knoppen op het scherm. Kan handig zijn als je bijvoorbeeld niet de juiste attributen hebt kunnen vinden en daarom te laat begonnen bent met een bepaalde oefening.

Voor wie?

Als je een takenlijst-app gebruikt om te fitnessen, moet je natuurlijk wel weten wat je gaat doen. Daarom is deze app vooral interessant voor mensen die al een trainingsschema in handen hebben (bijvoorbeeld eentje op papier) of die ervaren genoeg zijn om zelf een schema samen te stellen. Je kunt deze app bijvoorbeeld ook gebruiken tijdens het hardlopen, om afwisselend snel en wat langzamer te lopen, want de app geeft een duidelijke bzzzz, telkens als de tijd voorbij is. Dat kan natuurlijk ook met RunKeeper en andere apps, maar daarbij moet je vaak oordopjes in hebben om te weten wanneer je moet wisselen. De vrijheid betekent ook dat je deze app voor vrijwel elke denkbare sport kunt gebruiken en niet alleen voor high (intensity) interval trainingen (HIT/HIIT).

Is het wat?

Voor een takenlijst-app is 30/30 al heel handig. Het is niet helemaal eerlijk om de app te beoordelen als sportapp, omdat ‘ie daar eigenlijk niet voor bedoeld. Maar zoek je een app waarmee je makkelijk activiteiten kunt plannen en gewaarschuwd word als je van activiteit moet wisselen, dan kan 30/30 best handig zijn. En de app is gratis, dus zonder risico te proberen. Mocht je andere apps kennen, die eigenlijk veel geschikter zijn en ook op elke denkbare sport toe te passen zijn, dan hoor ik dat natuurlijk graag!

30/30 downloaden

De app 30/30 is beschikbaar voor iPhone en iPad en kost helemaal niets. Wel kun je binnen de app extra pakketten met icoontjes aanschaffen, waaronder icoontjes die speciaal gericht zijn op sporten. In het Children & Activities Icon Pack vind je bijvoorbeeld afbeeldingen van wandelaars, hardlopers, bowling, gewichtheffen en boksen. Maar je hebt ze niet per se nodig.

Eerder verschenen: