Wat is een fitnesstracker?

fitness-trackers-divers

Fitnesstrackers zijn kleine accessoires waarmee je lichaamsbeweging kunt meten. Maar eigenlijk doen ze meer: ze motiveren mensen om meer te bewegen. Ze waarschuwen je bijvoorbeeld als je te lang stilzit, of als je niet de aanbevolen 10.000 stappen per dag maakt. Fitnesstrackers en bewegingstrackers zorgen er ongemerkt voor dat je de 30 minuten beweging per dag moeiteloos haalt. Eigenlijk zijn fitnesstrackers de opvolgers van de bekende stappentellers: ze tellen je stappen, maar ze doen nog veel meer. Ze kunnen vaak onderscheid maken tussen wandelen en hardlopen, analyseren je bewegingen, laten de voortgang op de langere termijn zien, meten je slaapgedrag en kunnen soms ook je hartslag meten. Bovendien kun je ze koppelen aan apps die informatie over je voeding en gewicht verzamelen. Alles is erop gericht om je te motiveren een gezonder leven te leiden. Meer bewegen moet een gewoonte worden.

Regelmatig bewegen zorgt voor een lagere bloeddruk, meer lichamelijke beweging en een lager gewicht. Uit een onderzoek van Stanford (2007) bleek dat fitnesstrackers mensen motiveren om gemiddeld 2.000 stappen extra per dag te zetten. Ze stimuleren je om een actiever leven te leiden, maar het zijn natuurlijk geen wondermiddelen. Je zult nog wel zelf de beslissing moeten nemen om de trap te nemen.

fitbits-wehkamp
Links zie je de Fitbit Flex fitness-armband, rechts de Fitbit Zip, de goedkoopste fitnesstracker van Fitbit.

Fitnesstracker kopen

Fitnesstrackers zijn te koop bij sportwinkels en bij elektronicawinkels. Je kunt ook makkelijk online bestellen: alle producten van het populaire merk Fitbit zijn bijvoorbeeld te koop bij Wehkamp.

Wat is een fitnesstracker?

Een fitnesstracker is eigenlijk een draagbare mini-computer met sensoren, die allerlei data over je lichaam en je lichaamsbeweging verzamelt. Er zit soms ook een hoogtemeter in, zodat je kunt kijken hoeveel trappen en heuvels je beklommen hebt. In elke fitnesstracker zit een bewegingssensor, die stappen en bewegingen meet. Met behulp van algoritmes (rekenregels) wordt die data omgezet naar betekenisvolle informatie, zoals aantal gelopen kilometers of aantal actieve minuten. Met sommige fitnesstrackers kun je ook slaap, voeding en gewicht bijhouden. Fitnesstrackers geven soms ook een schatting van het aantal verbrande calorieën. Daarbij wordt rekening gehouden met je leeftijd, gewicht, lichaamslengte, en geslacht. De Basal Metabolic Rate (BMR) is de hoeveelheid calorieën die je elke dag vanzelf al verbrandt voor essentiële lichaamsfuncties zoals ademen en hersenactiviteit. Daar bovenop komen de verbrande calorieën door beweging, bijvoorbeeld lopen en fietsen. Erg exact is het niet, maar het geeft wel een indicatie en het kan je motiveren.

De meeste fitnesstrackers kun je synchroniseren met smartphone-apps of een computer. Je kunt de data dan via een website aflezen, data vergelijken met anderen en grafieken bekijken.

polar loop
De Polar Loop is een armband die al je bewegingen registreert.

Voor wie is een fitnesstracker bedoeld?

Een fitnesstracker is bedoeld voor iedereen die een actiever leven wil leiden. Het kan gaan om betere fitheid, gewicht verliezen of voorkomen dat je teveel stilzit op een stoel. Door de sociale functies word je gestimuleerd om meer te bewegen. Fitnesstrackers zijn klein en onopvallend, dus je kunt ze elke dag dragen aan je kleding of als armband. Er zijn grofweg namelijk twee varianten: de ene variant draag je als een armband, de andere is voorzien van een clip om aan je kleding te bevestigen. Je kunt een tracker bijvoorbeeld aan je riem, in je broekzak of aan je bh-bandje dragen.

Zijn er alternatieven?

Er is een goedkoper alternatief voor fitnesstrackers, namelijk apps zoals Moves en Human. Dit zijn smartphone-apps voor iPhone en Android die continu je beweging in de gaten houden. Deze apps werken alleen als je je smartphone continu op zak draagt. Eigenlijk meten ze niet de beweging van je lichaam, maar de beweging van je smartphone. Daardoor kunnen ze minder nauwkeurig zijn. Een fitnesstracker die je dicht op je lichaam draagt en alle bewegingen registreert, is veel nauwkeuriger.

Er is ook een duurder alternatief, namelijk een sporthorloge. Dit zijn horloges met ingebouwde gps-ontvanger waarmee je alle sportactiviteiten kunt vastleggen zoals afstand, snelheid en route. Fitnesstrackers leggen wel de hoeveelheid beweging vast, maar kunnen vaak geen onderscheid maken naar de intensiteit en geven ook geen snelheid aan. Gaat het niet om snelheid, maar wil je alleen wat motivatie om vaker te bewegen, dan is een fitnesstracker een uitstekende oplossing.