decisions

Gezonde beslissingen: doe niet teveel

decisions

Vanochtend luisterde ik naar een podcast van Tim Ferriss, mijn go-to guru als het om slimmer leven gaat. How to Avoid Decision Fatigue sloot mooi aan op de presentatie die ik een paar dagen eerder had gegeven op OpenWEAR. OpenWEAR was de eerste grote bijeenkomst waar ik een presentatie over mijn boek gaf, voor een publiek van zo’n 100 mensen. Mijn thema was ‘data overload door wearables’ en hoewel de presentatie best goed ging, kwam het thema toch nog niet zo goed uit de verf. Dankzij Tim’s podcast kreeg ik weer wat ideeën om het verhaal verder aan te scherpen. Jezelf overgeven aan teveel data en niet weten wat je moet doen, heeft namelijk veel te maken met beslissingen nemen. Of de angst om te kiezen.

Tim gaf meteen een tip voor mensen die er tegenop zien om elke ochtend alwéér een eiergerecht te maken: “Probeer dragon! Daarmee kun je qua smaakervaring weer halfjaar vooruit.” Het werkte: ik maakte na lange tijd weer eens roerei (met zalmsnippers en sour cream), maar deze keer met dragon:

roerei-met-zalm

Als ik de komende week dit als ontbijt eet, hoef ik er niet meer over na te denken en houd ik m’n hoofd leeg voor dingen die echt belangrijk zijn.

Tim geeft nog meer tips over Decision Fatigue, dus uitputting omdat je teveel beslissingen moet nemen. De belangrijkste les: maak het jezelf makkelijker. Je hebt maar een beperkte hoeveelheid mentale energie om beslissingen te nemen. Besteed je de ochtend aan allerlei onnozele beslissingen over wat je vandaag zult aantrekken, of je wel of niet een banaan zult meenemen naar je werk en of je de bus of de tram zult pakken, dan heb je ’s middags minder energie over voor de echt belangrijke beslissingen. Naarmate de dag vordert kun je minder goed nadenken en worden je beslissingen steeds slechter.

Een tip: bedenk van tevoren waar je de eerste één of twee uur van de dag aan gaat besteden en maak dat ook af. Als je van de ene naar de andere taak rent, doe je de dingen maar half en lukt het niet om je goed te concentreren.

Een andere tip: kies er soms voor om bewust geen beslissing te nemen. Tim heeft thuis een tafel met daarop een flinke stapel aantekeningen, visitekaartjes en andere troep. Hij zou eens moeten gaan zitten om al die papiertroep te sorteren en op te ruimen, maar hij heeft momenteel even andere prioriteiten. Ook dat kan een keuze zijn.

Hoe pas je dat nou toe op je sportdoelen? Eigenlijk vrij simpel: in plaats van dubben of je vandaag gaat hardlopen of zwemmen, of je ’s ochtends of ’s avonds gaat fitnessen en of je wel of niet een wandeling tijdens de lunchpauze gaat maken, maak je een plan en dwing je jezelf om het gewoon te gaan doen, zonder nadenken of twijfelen. Vanmiddag na de lunch ga je gewoon een kilometer lopen, weer of geen weer. Beter nog: steek aan het begin van de week wat tijd in het maken van een schema, waarin je precies aangeeft wanneer je bepaalde dingen gaat doen. Je hoeft de rest van de week dan alleen nog maar op je schema te kijken, om te zien dat je donderdag 5 kilometer gaat hardlopen en zaterdag een boswandeling van 2,5 uur gaat doen. Als je vooraf alvast een wandelroute opzoekt op internet (of via apps als Natuurroutes van Natuurmonumenten of Naar buiten van Staatsbosbeheer), hoef je zelfs daar niet meer over na te denken.